MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Of je nu even je muil kan houden

Communiceren is lastig blijkbaar

Ik keek hem verbaasd aan. “Mijn muil houden?”, vroeg ik vriendelijk. “Wat zeg je dat aardig!” was mijn reactie. Ik kon niet geloven dat dit het eerste was, wat hij tegen mij zei!

Dit gebeurde tijdens het concert van Beth Hart waar ik zaterdag 15 juli was. Een van de meest intense concerten waar ik ooit was. Ik was al naar haar toe geweest in Londen, maar helaas was ze ziek. Dat hoorden we toen we bij Paladium voor de deur stonden…

Nu zag ik haar eindelijk in de Paleistuin van Paleis Soestdijk. Het was werkelijk prachtig. Zo mooi dat ik een paar keer volschoot. Op de foto zie je de tranen aan mijn kin bungelen…

Communiceren is lastig blijkbaar.

Net toen ik aan mijn vriendin aangaf hoe prachtig ik het vond, gaf de man mij de opmerking:

Of je nu even je muil kan houden.

Hij was een jaar of 55 en stond ‘gezellig’ met zijn vrouw en dochter (denk ik) naast ons. Blijkbaar had hij zich geërgerd aan mij. Maar dat had hij nog niet eerder gedeeld met mij, dus ik wist van niets. Voor mij kwam de agressie in deze opmerking nogal onverwacht en hard aan. Hij had dat best anders kunnen zeggen, vind ik.

Communiceren kun je leren

Ik verbaas mij soms over de manier waarop mensen communiceren. Communiceren kun je leren. Maar blijkbaar doet niet iedereen dat. Wellicht komt het door de Whatsapp en chatbots die iedereen overal tegenkomt. Ik wil niet een ‘vroeger was alles beter’ verhaal op gaan hangen, hoor! No worries. Maar gesprekken voeren met andere mensen is een skill die je nodig hebt in het leven. Als is het maar om het gesprek met je eigen partner of kinderen te kunnen voeren. Daar ligt voor mij misschien ook nog winst…lees maar verder.

Communiceren met een ander is spannend voor sommigen

Gisteren moest ik mijn dochter ophalen uit Amsterdam. Ze was gestrand met OV en het was haar niet gelukt om de goede bus te vinden…ze heeft tweeëneenhalf uur in een parkje gezeten, vertelde ze me. Ik had een afspraak en kon haar echt niet eerder ophalen. “Kon je niemand vragen je even te helpen?”, vroeg ik. “Nee, dat heb ik niet gedaan!”, gaf ze aan. Ik geloofde mijn oren niet. “Je zit 2,5 uur in een parkje te wachten en je vraagt niet of iemand kan helpen?”, vroeg ik ongelovig. “Nee, dat is awkard”, vond ze. Communiceren met een ander is blijkbaar spannend.

Ongelooflijk vind ik dat. Ik begrijp echt wel dat het niet voor iedereen even makkelijk is om contact te maken, maar het is een belangrijke skill die je keihard nodig hebt in je leven. Oefening baart kunst. Soms kom ik in mijn trainingen mensen tegen die het ook spannend vinden. Bijvoorbeeld om vragen te stellen aan een ander. Toch is dat in mijn optiek dé manier om je in een ander te verdiepen en om plezier te beleven aan contact met een ander.

Morgen vertrek ik naar Frankrijk. We staan op een camping in de buurt van het strand om te golfsurfen. Ik ben benieuwd wie ik allemaal ontmoet en met wie ik verrassende gesprekken kan hebben. Ik kan niet wachten!

Ik wens jou ook veel verrassende gesprekken in de zomer!

gerelateerde artikelen