MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Salesvragen die hét verschil maken

“Maar welke vragen moet ik dan stellen voor betere verkoopresultaten?” 

Ik hoor deze vraag vaak in mijn salestrainingen of -coaching. Want dat er vragen gesteld moeten worden is duidelijk voor de meesten. Maar wat zijn dan de allerbelangrijkste salesvragen? Om je te helpen heb ik de meest effectieve salesvragen in een salesgesprek voor je op een rij gezet.

Betere verkoopresultaten beginnen met een goede gespreksstructuur

Maar vóór ik zover ben, wil ik eerst iets uitleggen over het belang van het categoriseren van je salesvragen. In een verkoopgesprek zit een logische volgorde. Je begint niet met de vraag: “Wat is jullie budget?”. Ook al zie ik dat heel soms toch…! Niet doen, hoor!

Ook de vraag: “Wat doe jij precies binnen dit bedrijf?” is ongelooflijk belangrijk, maar zeker niet de eerste vraag.

Trechteren van je salesvragen

De techniek om goed te kunnen categoriseren wordt ook wel Trechteren genoemd. Trechteren helpt je om een logische volgorde van vragen aan te houden in je salesgesprek. Het zorgt ervoor dat je niets vergeet, maar ook dat jouw klant het gesprek als natuurlijk ervaart.

Trechteren is een techniek die heel belangrijk is in verkoop.
Het categoriseren van vragen maakt je salesgesprek veel effectiever!

Deze categorieën helpen je verkoopresultaten te verbeteren

De categorieën van salesvragen die je in een gesprek kan aanhouden, zien er bijvoorbeeld als volgt uit (maar het staat je vrij je eigen volgorde aan te houden):

 • Algemene vragen over bedrijf en jouw contactpersoon
 • Vragen over producten/diensten en doelgroepen
 • Huidige situatie (waar loopt een klant tegen aan)
 • Gewenste situatie
 • Eventuele oplossing
 • Afronden

Als je deze volgorde aanhoudt wordt het niet alleen een stuk makkelijker om vragen voor te bereiden, maar maak je het jezelf ook makkelijk om te onthouden wat je allemaal wilt weten van jouw klant.

De 37 belangrijkste salesvragen

Nu helpen deze categorieën je natuurlijk een heel eind op weg, maar stel je voor dat jij de 37 allerbelangrijkste salesvragen in je bezit hebt…

37 vragen om direct te gebruiken in je eigen verkoopgesprek. Gebaseerd op de categorieën hierboven.

Om je te helpen, heb ik de 37 belangrijkste vragen voor jou al bedacht! Deze vragen komen voort uit de 25 jaar ervaring die ik heb in sales, aan beide kanten van de tafel.

Nu denk je misschien: 37 vragen voor een succesvol salesgesprek? 37? Mijn god, dat duurt toch veel te lang? Daar heeft een klant toch geen tijd voor?  Ten eerste hoef je ze niet allemaal te stellen, als je dat niet wilt. Dat is aan jou. Het fijne van deze vragen is dat je een logische volgorde aanhoudt én…Deze vragen zijn voor een klant ook verrassend. Je zult hem vragen stellen waar hij nog nooit over nagedacht heeft.

De belangrijkste les voor verkoopresultaten is de juiste salesvragen stellen

Om goede en effectieve salesvragen te kunnen stellen is het volgende dus essentieel:

Stel regelmatig vragen waar de klant het antwoord zelf ook (nog) niet op weet. Dan leert hij er zelf ook iets van. Zelf pas ik deze techniek al jaren toe. Een van de mooiste complimenten die ik hoorde na zo’n salesgesprek was: “Wow, ik heb het gevoel dat ik gewoon een coaching van je heb ontvangen! Ik heb zoveel geleerd!”. Deze reactie kwam van een klant die ik deze 37 vragen gesteld heb. Ongelooflijk toch? Hoe cool is dat?

Verhoog direct je verkoopresultaten met deze 37 vragen

Ik kan je vertellen dat dat zo’n lekker gevoel geeft, als je in een eerste salesgesprek al waarde kunt geven. Hoe zou dat voor jou zijn?

Wil jij alle 37 vragen ontvangen, zodat je ook waarde kunt geven in het eerste salesgesprek én er nog belangrijke informatie mee ophaalt ook, download dan hier het ebook ‘De 37 belangrijkste salesvragen. Je ontvangt de 37 vragen allemaal, binnen een paar minuten! En je mag ze allemaal direct gebruiken voor eigen gewin!

Veel plezier, maar vooral succes met het verhogen van jouw verkoopresultaten deze week!

gerelateerde artikelen

Reacties

 1. Dag Claudia, wat leuk dat je benieuwd bent naar de 37 sales vragen. Het klopt inderdaad dat je er niet meer op kunt klikken. Het was een speciaal aanbod dat ik alleen die week heb weggegeven. Het document is nu niet meer beschikbaar. Op dit moment heb ik wel een ander aanbod voor een artikel met een aantal belangrijke verkoopvragen.
  Als je wilt kun je het hier downloaden. https://minddirection.nl/verkopen-zonder-verkopen/

  Mocht je meer hulp nodig hebben, dan kun je mij altijd bellen 0613294222 of mailen mariejose@minddirection.nl.

  Een fijne dag gewenst!

  Hartelijke groeten, Marie-José

Reacties zijn gesloten.