MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Verkopen als een spel zien

Vandaag had ik een Zoom call vanuit mijn onlinetraining Omgaan met Verkoopbezwaren. Scott, mijn klant bofte, want hij had een één op één sessie met mij. Dus er was alleen aandacht voor hem.

Iedereen die vóór 31 januari een account heeft aangemaakt op mijn website kan de training alsnog volgen én deze sessie terugkijken. Want de sessies worden opgenomen. Na 31 januari kan het ook, maar dan kost de training 97 euro.

En dat zou ik je aanraden. Want wat er in deze sessie terugkwam is heel waardevol voor je, als jij ook houdt van Verkopen zonder te Verkopen en als je ook plezier in verkopen wilt hebben.

Verkopen als een spel zien

Als je verkopen als een spel ziet wordt het veel leuker. Maar let op: ik bedoel niet dat het doel van het spel is om jouw klant te vangen. Nee, dat zou niet passen bij verkopen zonder te verkopen en niet bij mij.

Wat ik bedoel is dat je het spel kunt zien als een puzzel die je moet oplossen. Je bent een soort Sherlock Holmes en je zoekt alle puzzelstukjes. Maar je moet ze ook op de goede plek leggen, anders klopt je puzzel niet.

Een verkoopgesprek is als het maken van een puzzel. Je moet niet alleen alle stukjes vinden, maar ze ook op de goede plek weten te leggen.

Puzzelen als breintraining

Puzzelen is een mooie training voor het brein. Twee weken geleden wilde ik heel graag ‘ff het huis uit’. Maar ja, waar moet je heen in deze tijd? Ik kwam uit op het mega-avontuurlijke plan een nachtje bij mij moeder te gaan slapen…Mijn moeder is dol op puzzelen en had een 2000-stukjes -exemplaar juist uit de doos gehaald. Gezellig! Ik schoof direct aan.

Herken je dat?

Misschien herken je dat, dat je een stukje in je hand hebt en denkt: “Oh ik weet het al, dat is een deel van dit struikje hier!”. Je legt het stukje alvast op de plek waarvan je denkt dat het daar straks gaat passen. Terwijl de puzzel vordert zoek je je gek naar dat gekke groene jasje van die gast die nu wel een hoofd en benen heeft, maar geen romp…Je raadt het al. Het stukje struik bleek geen struik maar het gekke groene jasje.

De parallel met verkoop

En dit is precies wat ik bedoel met breintraining. Je vond een stukje waarvan je aannam dat het ergens hoorde. Stel dat je de parallel met verkoop maakt, met het verkoopgesprek. Je hoort iets van een klant en doet de aanname dat het met x te maken heeft. Als je jouw inventarisatie stopt vóórdat de puzzel helemaal af is, heb je een incorrect uitgangspunt. Door jouw aannames klopt de puzzel niet. En dan wordt het lastig om te verkopen.

Want niemand wil een niet-kloppende puzzel hebben. En terecht. Puzzelen houd je dus scherp op aannames. Het is belangrijk dat je zo lang mogelijk nieuwsgierig blijft. En dat is precies wat ik zo leuk vind aan verkoopgesprekken. Ik voel me soms echt een Sherlock Holmes! Voor Scott werd het ook steeds leuker…

Verkopen is zo leuk! En zo logisch...
Verkopen is zo leuk! En zo logisch…

Maak de puzzel compleet, doe geen aannames

Dus wat mij betreft zit het spel in het compleet maken van de puzzel, zonder aannames. En zo lang mogelijk weten dat je het niet weet, helpt dan. Zo ontdek je bij elke klant weer nieuwe elementen of consequenties. Ik heb het mooiste vak van de wereld!

En zoals Scott het zo mooi zei in onze sessie: Het is eigenlijk allemaal zo logisch! Ja. Zo is het. Amen.

Ik wens je een plezierige en logische week!

gerelateerde artikelen