MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Verkoop training heeft geen enkele zin

verkoop training heeft geen enkele zin

Ik hoop niet dat jij ook gelooft dat je geen verkoop training nodig hebt!

De overtuiging waarmee sommigen de titel van deze nieuwsbrief uitspreken zou je bijna doen geloven dat het klopt. De redenen die mensen opvoeren om te ‘bewijzen’ dat dit klopt, zijn uiteenlopend:

  • Die verkoper is al zo oud, die verander je niet meer
  • Sommige verkopers hebben zo hun eigen methode, die leren niets meer bij
  • Zij is zo eigenwijs, die gaat echt niets nieuws proberen
  • etc.

Maar stel je eens voor dat je dat gelooft. Dan heeft het ook geen zin om rijlessen te nemen, of golflessen, of zwemlessen, of skilessen in mijn geval…

Ik geloofde dat ooit. Skiles, wat een onzin! Ik sta op de piste en kan toch gewoon zien hoe iedereen skiet? Daarvoor hoef ik toch niet op les? Ik doe gewoon wat iedereen doet en dan komt het wel goed…

1 jaar heb ik geskied…Ik was 26 jaar toen. Het was geen succes kan ik je vertellen. Want omdat ik geen les had gehad, deed ik het zoals iedereen het deed. Ik ging dus niet in een pizzapunt naar beneden. Ik zag dat niemand anders doen en het zag er suf uit. Dat ging ik dus écht niet doen. Wel ging ik als een kanonskogel van de berg en kon niet goed bochten draaien. Ik kan me herinneren dat ik zo hard ging, dat de tranen uit mijn ogen vlogen, ondanks mijn skibril…Levensgevaarlijk! 

Verkoop training heeft wel degelijk zin!

Verkoop training heeft geen enkele zin. Hier zit een kern van waarheid in. En die kern heeft te maken met de wens van een verkoper om beter te worden. De behoefte iets te leren wat hij/zij nu lastig vindt. Om in de praktijk een andere keuze te maken dan hij/zij tot nu toe deed. Omdat dat niet genoeg opleverde. Of door te ontdekken dat je beter wordt als je wat tips toepast uit de verkooptraining. Dus verkooptraining heeft wel degelijk zin!

Of je nu denkt dat je beter kan worden in sales of niet, in beide gevallen krijg je gelijk

Dat geldt voor klanten én voor verkopers. En daarmee voor klantgesprekken én verkoop trainingen. In één van mijn trainingen zat laatst een verkoper van 68 jaar. En ik kan je vertellen dat ik van hem genoten heb! Natuurlijk kon hij al verkopen. Hij deed het al jaren en was ook echt goed. Maar er waren ook dingen die hij lastig vond: zo had hij moeite met het noemen van voorbeelden die niet klonken als een trucje.

Maar het had alles kunnen zijn. Waar het omging is dat hij zelf wist dat er altijd wat te leren valt en zeker op het moment dat je merkt dat je het ergens lastig mee hebt (zoals bijvoorbeeld bochten draaien op de piste…). In een andere training van mij zat een jongen van 29 jaar. Hij gaf zelf aan ‘niets meer te kunnen leren’. Totdat we ingingen op de zin en onzin van ‘op les’ gaan. Gelukkig kwam het allemaal goed met deze jongen.

De mind is sterk

Als je gelooft dat er niets te leren valt, krijg je waarschijnlijk gelijk. Maar als je gelooft dat er nog van alles te leren is, krijg je ook gelijk. Het kan zijn dat jij bij die eerste categorie hoort. Dat betekent dat je vanaf nu tot aan jouw dood waarschijnlijk niets bijleert. Hoor je bij die tweede categorie dan kan je nog versteld staan van alles wat er in de wereld te leren is voor jou. You choose…Mijn bedrijf heet niet voor niets Mind Direction. Is it the Mind that gives me Direction or is it me that gives the Mind Direction?

Mijn levensmotto is om elke dag een beetje slimmer naar bed te gaan dan ik opstond. En ik gun dat jou ook.

Verkoop training heeft heel veel zin.

En natuurlijk is dat mijn overtuiging want ik ben een verkooptrainer en verkoopcoach. Ik geloof dat een goede verkooptrainer iedere verkoper kan uitnodigen om een volgende stap te zetten. Ook als ze dat in eerste instantie zelf niet geloven. Want verkoop trainen is een vak. Net als verkopen trouwens.

Verkoop training voor jouw verkoopteam?

Wil jij weten wat verkoop training voor jouw verkoopteam kan betekenen? Plan dan nu een vrijblijvend salesstrategiegesprek in. Ik hoor graag waar je tegenaan loopt met jouw team en geef je direct een aantal tips.

Ik wens jou en je team een leerzame week waarin je elke dag een beetje slimmer naar bed gaat dan dat je opstond!

gerelateerde artikelen