MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Authentiek zijn is soms knap lastig!

Salestrainer en keynote spreker over Sales, Marie-José Giebels van Mind Direction

Vorige week mocht ik een key note doen bij een potentiële klant. Net als veel mensen, vind ik dit vaak ook best spannend.

Niets menselijks is mij vreemd, zeg maar. Het mooie is dat ik daar inmiddels drie oplossingen voor heb.

 1. Een duidelijke structuur gebruiken

De eerste is: een duidelijke structuur gebruiken en daar steeds op terugkomen in de key note. Zodat iedereen weet ‘waar we zijn’. Daarnaast geeft het mij houvast. Dat kan je ook in een verkoopgesprek doen. Hierover vertelde ik meer in mijn vorige nieuwsbrief.

De tweede is iets waarmee ik mijn publiek ter plekke help: Authentiek zijn

Authentiek zijn
Hoe je authentiek kan zijn en blijven
 • 2. Authentiek zijn (is soms knap lastig)

In deze key note vroeg ik mijn publiek wat het soms lastig maakt om authentiek/jezelf te zijn?

De antwoorden verraste mij allerminst. Sommigen gaven aan dat het verschil in status indrukwekkend kan zijn. Een ander riep dat hij soms dacht niet over genoeg kennis te bezitten. Weer iemand anders zei dat het lastig is als je zenuwachtig bent of niet goed voorbereid.

En het zal je niet verbazen dat ik al deze zaken herken. Ik vertelde dat ook aan mijn publiek. Ik gaf aan dat ook ik vol zit met gedachten als:

 • Wat als ze mij niet leuk vinden
 • Straks denken ze dat ik nergens verstand van heb.
 • Misschien valt deze key note helemaal niet in de smaak
 • Stel dat ik een black out krijg

De zaal ontdooide direct. Ze moesten lachen omdat ik dat ook bleek te hebben. Wat je kan doen in zo’n geval, is hardop zeggen dat je het spannend vindt. De spanning zal direct verminderen. Het effect was daarnaast nog, dat er hierdoor een band ontstond tussen het publiek en mij. Omdat ik zo eerlijk was.

De laatste tip die ik heb om te zorgen dat de spanning vermindert is de derde tip die ik jullie ook geef:

 • 3. Benieuwd zijn

Benieuwd zijn is superbelangrijk. Dit helpt je altijd als je iets spannend vindt. Dit klinkt misschien te simpel voor woorden en dat is het eigenlijk ook! Let maar op. Dit is wat ik mijn publiek vertelde:

 • Ik ben benieuwd wat het publiek van mij zal denken?
 • Ik ben benieuwd wat ze van deze key note zullen vinden?
 • Ik ben benieuwd hoe ik me voel als ik voor deze zaal sta?
 • Ik ben benieuwd…

Zodra je benieuwd bent wordt alles leuker! Benieuwd zijn is namelijk een veel leukere state of mind dan angstig zijn. En hoe meer je jezelf durft te zijn, hoe makkelijker het is om benieuwd te zijn en andersom! Het is een soort perpetuum mobilae! Het houdt zichzelf in stand en blijft altijd werken. Je hoeft alleen maar je angst uit te spreken en benieuwd te zijn.

In mijn geval kreeg ik niet alleen een daverend applaus, maar gaf de commercieel directeur na de key note aan dat hij graag met mij in zee wilde als trainer van zijn salesteam!

Ik wens je een week waarin je heerlijk jezelf bent!

gerelateerde artikelen