MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Alles is te leren, ja, ook sales!

Alles is te leren, ook sales

“Tja, het zit in je of niet!”, hoor ik vaak om mij heen als het over salesvaardigheden gaat. Gelul door een rietje natuurlijk. Bijna alles is te leren, ja ook sales! Niet door iedereen. Maar wel door iedereen die dit echt wil.

Je bent niet goed genoeg

In de laatste klas van mijn lagere school zei mijn leerkracht tegen mij: Ondanks het feit dat jouw CITO score HAVO aangeeft, zou ik toch kiezen voor MAVO. “Je bent niet goed genoeg!”. Ai, die opmerking is mij mijn hele leven blijven achtervolgen.

Mmm…dat voelde niet zo ondersteunend. Ik besloot mijn eigenwijze zin door te drijven en met HAVO te starten. In het vierde jaar was het duidelijk dat ik het niet ging redden. Veel te druk met vrienden, volleybal en uitgaan. School paste er helaas niet meer bij…ik stopte in vier HAVO.

De laatste maanden van het schooljaar werkte ik in een hotel bij ons in het dorp. Ik voelde mij een ongelooflijke mislukkeling. Na de zomer besloot ik dan ook dat ik toch nog een gokje moest wagen en ik slaagde twee jaar later goddank, alsnog voor mijn HAVO.

Daar adviseerde ze mij om niet HEAO te doen, maar MEAO. En ik, stom als ik was, deed dat. Ik startte in het tweede jaar. Het lukte me om dit na één jaar al te verpesten!

Ik ging op mijn 19de van school om een jaar te werken en eens goed te na te denken wat ik wilde. Dat was de laatste keer dat ik naar school ging…

“If I think back at all the crap I learned in High School, it’s a wonder I can think at all”, zong Paul Simon ooit. Ik begreep hem helemaal.

Natuurlijk kan ik dat

Toen ik 19 jaar was hoorde ik mijzelf in mijn eerste sollicatiegesprek zeggen: “Natuurlijk kan ik dat!”. Het ging over typen. Ik dacht bij mezelf: “Hoe moeilijk kan het zijn? De letters staan op de toetsen!”.

In de praktijk viel ik al snel door de mand.

“Niets zeggen! Ik weet wel waar de ‘s’ zit, ik moet even zoeken. Geef me een momentje!”. Dat mislukte dus ook direct al…

Alles is te leren

Alles is te leren

Ik legde me niet neer bij ‘niet kunnen typen’. Alles is te leren.

Een computer had ik niet (dat lukte helaas niet met een salaris van 1200 gulden (!) per maand bruto, wonend op mezelf. Maar dat gaf helemaal niets. Alles is te leren en overal is een oplossing voor.

Mijn collega vertelde me hoe ik mijn vingers moest neerzetten. Ik tekende mijn toetsenbord over op een stuk karton en ging oefenen. Vrijdag, zaterdag en zondag oefende ik bijna non-stop.

Dit heb ik allemaal geleerd

Die maandag kon ik blind typen. Nog niet heel snel, maar wel blind. Ik heb overigens nooit niet-blind kunnen typen. Maar dat is een ander verhaal.

Van ‘niet kunnen typen’, werkte ik mijzelf op naar een baan als RTV Director Buying bij het (toen) grootste mediabureau van Nederland. Met een inkoopbudget van 200 miljoen euro kocht ik radio- en televisiereclamezendtijd in bij de radio- en televsiezenders als RTL, SBS, Ster, Radio 538 en Sky Radio. Dat deden we voor klanten als Heineken, ING, Ahold, Masterfoods, etc.. Ondertussen stuurde ik een team aan van 30 mensen. Laat nooit iemand je vertellen dat je iets niet kan wat je wel wilt!

In 2008 startte ik met Mind Direction. En inmiddels heb ik salestrainingen gegeven aan bedrijven als Heineken, Univé, Media Info Groep, Ster, Partou, Jumbo Retail Media, etc.

Dit heb ik allemaal geleerd. Zonder studie, zonder officiële opleiding. Je kan (bijna) alles leren.

Willen, op staan en doorgaan

Het enige wat belangrijk is willen, opstaan en doorgaan als het mis gaat.

Vanmorgen mocht ik een speech laten horen aan een bedrijf dat sprekers levert. Mijn speech was nog niet goed genoeg voor het niveau dat zij leveren. Eerlijk is eerlijk, dat vond ik moeilijk om te horen. Maar ik heb goed geluisterd naar de feedback en I will be back! Ik sta op en ga door. Want alles is te leren! En dit wil ik heel graag!

Wat heb jij geleerd ondanks het feit dat niemand geloofde dat (jij) het kon?

Ik wens je een week waarin je opstaat en doorgaat. You go, ik geloof in je!

gerelateerde artikelen