MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

To know, to like, to trust, hoe doe je dat tegenwoordig?

To know, to like, to trust, hoe doe je dat tegenwoordig? Je kent to kno-to like-to trust  vast wel in verkoop? Het verkoopvak is al zo oud als de weg naar Rome, net als onderhandelen trouwens.

En toch is het nog niet zo simpel. Want de wereld verandert continu. in de tijd van die weg naar Rome kon je eigenlijk alleen verkopen/onderhandelen als je face to face was met de koper of verkoper. Dat is tegenwoordig wel anders…

To know, to like, to trust

To know

Nu zie ik mijn zoon via de Playstation ‘online traden’. Om iets te kunnen kopen of verkopen in een Playstation game moet je weten wie er iets te koop heeft/te koop zoekt. Dat kan tegenwoordig in handige ‘trade apps’. Dus daar kan je iemand vinden die heeft wat jij zoekt. Want je moet natuurlijk eerst weten om wie en wat het gaat = to know

Hij koopt en verkoopt onderdelen van en aan mensen die hij niet kent, niet in de ogen kan kijken, die in een ander land wonen en geen Nederlands spreken. En het mooie is: Hij doet het geweldig!

To like

Met verbazing kijk en luister ik hoe hij dat doet. Eerst bepaalt hij in welke tijdszone iemand zit, want anders moet je uren wachten op antwoord. Dan is het slim om te bepalen wat je minimaal wilt hebben voor jouw virtuele object. Vervolgens wordt de exacte waarde bepaald doordat er steeds items bijkomen of afgaan, bij beide partijen. Ik zie hem vaak ‘iets extra’s’ erbij doen. Gewoon omdat hij aardig is = to like! En uiteindelijk is er dan een akkoord.

Maar dan ben je er nog niet. Want als er een akkoord is, begint één van de belangrijkste dingen van verkoop, misschien wel juist in de 21ste eeuw…

To Trust

Trust, oftwel vertrouwen is in verkoop altijd belangrijk. Ook, en misschien wel juíst bij het online traden.

Of jouw contactpersoon te vertrouwen is of niet is niet zo makkelijk te bepalen. Mijn zoon heeft al een paar keer meegemaakt dat op het moment dat hij een deal wil sluiten, de andere partij – stiekem buiten beeld- een cruciaal item heeft vervangen door een goedkoper item.  Je moet er verdomde scherp op zijn. Ook op marktplaats blijkt Trust een lastige.

No trust

Laatst wilde hij een koop sluiten en betaalde via een tikkie….DOM, nooit doen op Marktplaats! Want dan is niet te achterhalen wie de verkoper is. Je betaalt namelijk aan Tikkie en niet aan de verkoper. Deze no trust les, was een dure…Maar dit is wel hoe je het leert.

Inmiddels voelt hij feilloos aan of iemand het beste met hem voor heeft, of dat er een luchtje aan zit. Het grappige is ook dat hij zelf ook zijn best doet om ‘te vertrouwen te zijn’.

To know, to like, to trust, hoe doe je dat tegenwoordig?

To know, to like, to trust, hoe doe je dat tegenwoordig? Natuurlijk kan je er heel veel tijd in steken en op die manier zorgen dat jouw klant je gaat vertrouwen. Maar tijd is ook geld, toch? En je kan je tijd maar één keer uitgeven.

Mijn eerste tip is er dan ook een die geen tijd kost:

Wees te vertrouwen!

Ja, da’s makkelijk praten. Wees te vertrouwen is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als jij je voorneemt altijd eerlijk te zijn, dan helpt dat al. In mijn blog van vorige week liet ik je al zien hoe je bijvoorbeeld met klachten kan omgaan. Ik ben ervan overtuigd dat de intentie al de helft uitmaakt! En een klant voelt dat.

Verkoopvaardigheden voor vertrouwen

Verder zijn er verkoopvaardigheden die je kan aanleren om jouw klant het vertrouwen te geven dat jij inderdaad diegene bent die hem kan helpen. Dit zijn geen trucjes! Dit gaat over vaardigheden, die jij kunt aanleren, zoals bijvoorbeeld:

  • Een klant laten inzien wat het effect is, als hij niets doet.
  • Maar ook wat het effect is als al zijn problemen zijn opgelost.
  • Je kunt een klant helpen om bezwaren om te buigen, zodat niets meer in de weg staat om JA te zeggen.
  • Een klant tijdens het verkoopgesprek jouw toegevoegde waarde laten ervaren.

Verkopen zonder te verkopen

Slechts een paar keer per jaar geef ik hier een hele dag training in Verkopen zonder te verkopen. De eerstvolgende dag is 19 maart.

Deze training bied ik aan via Omzetcoach.nl, waar ik omzetcoach ben. De training vindt plaats in Amstelveen. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven, klik dan hier https://www.omzetcoach.nl/verkopen-zonder-te-verkopen/. Op deze website staan overigens nog meer trainingen van mij.

Ik wens je een succesvolle week vol vertrouwen!

 

 

 

 

gerelateerde artikelen

Reacties