MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Ook als het spannend is, kan je het gewoon doen!

Ook als je het spannend vind, kan je het gewoon doen!

Ook als je het spannend vind, kan je het gewoon doen! Zelfverzekerdheid is geen vanzelfsprekenheid. Ikzelf weet daar alles van. Ik ben de grootste schijterd die er is! Afgelopen week heb ik vier klanten geholpen die een individuele coaching bij mij doen. En toevallig of niet, de rode draad in onze gesprekken was: zelfverzekerd zijn.

Soms lijkt alles met elkaar verbonden te zijn. In een gesprek met een klant zie ik haar ineens een 180 graden draai maken. Van onzeker, naar zelfverzekerd. God, wat kan ik daar van genieten. En daarna kwamen nog 3 klanten waar ditzelfde thema een rol leek te spelen. Zo grappig, hoe alles dan met elkaar te maken lijkt te hebben. Ze kennen elkaar overigens niet.

Maar ook ikzelf kwam dit thema deze week tegen, door wat oude posts van Facebook en Intstagram. Vorig jaar rond deze tijd werd ik gevraagd om te spreken op een internationaal salescongres op Curaçao. Natuurlijk zei ik direct JA!. Maar toen begon het…

Het klamme zweet

Pfff het klamme zweet! Nee, natuurlijk spreek ik prima Engels, dus dat is niet het probleem. En ja, dit onderwerp (Verkopen zonder te Verkopen) is mijn mantra, mijn missie. Dus dat is het ook niet. Om voor publiek te spreken heb ik een uitgebreide training gevolgd bij Andy Harrington in Londen. Dus dat heb ik ook geleerd. Een paar honderd mensen in de zaal. Ja, best spannend, maar vooral leuk. Wat was het dan dat ik van die klotsende oksels kreeg?

Voor mij begon het met deze promotie:

Ook als je het spannend vind, kan je het gewoon doen!

World Class Speakers!

World Class Speakers, stond er onder de uitnodiging aan iedereen. Ineens zag ik mijzelf tussen deze world class speakers staan en mijn eerste reactie was… giechelen! Hahaha, hoe kom ík hier nu tussen? Hahaha, wat een grap! Vervolgens begon mijn onzekerheid. Deze congresbezoekers verwachtten vier International World Class Speakers. Ik moest dus asap een International World Class Speaker worden. HOE DAN?

Wat mij geholpen heeft

Wat mij geholpen heeft in dit proces waren de volgende dingen, misschien helpt het jou ook?

  1. Gewoon beginnen bij het begin–> In mijn geval: waarover ga ik precies spreken?
  2. vervolgens begon ik met het samenstellen van mijn presentatie. Ruim op tijd! Zodat ik er nog wat nachtjes over kon slapen!
  3. In de week vóór de presentatie was ik al op Curaçao en heb ik 3 radiostations bezocht met de organisator van het event. Zo kon ik al even in mijn rol van expert duiken en praten over de inhoud die ik zou gaan geven.
  4. De dag vóór het congres heb ik niet één keer meer naar mijn presentatie gekeken. Mijn mantra was: Ik ben benieuwd! Deze mantra gebruik ik voor alles wat ik spannend vind!
  5. Toen ik het podium opstapte hapte ik even naar adem (“Dat is oké!”, “Ik ken mezelf, dit is over 2 minuten voorbij!”). In plaats van me verzetten tegen de spanning, accepteerde ik haar. Ik weet dat ze me helpt om scherp te zijn en snel te schakelen.
  6. Tijdens mijn presentatie (na de eerste 2 minuten) heb ik genoten! Genoten van mijn plek op het podium, genoten van de interactie met het publiek, genoten van het gelach om mijn grapjes en genoten van het applaus na mijn presentatie.

Ik haalde opgelucht adem. Chris Payne, die na mij op het podium stapte fluisterde in mijn oor: “This is exactly what I am going to tell them!”

Ha! Een compliment van een International World Class Speaker! Wow. Chris bleek trouwens net als Andy Stangenberg en Ghatim Kabbara een super leuke vent. Allemaal echte mensen, net als ik. Het enige verschil was eigenlijk dat ik een vrouw was, maar wel de enige! Whoop Whoop! En ja, ik ben apetrots op mezelf. Want ook als ik het spannend vind, kan ik het gewoon doen!

Ook als het spannend is kan je het gewoon doen!

Het goede nieuws is dus dat je dit soort dingen gewoon in stapjes kunt doen. Je hoeft niet de hele hobbel in één keer te nemen. En daarnaast nog een tip: Ook happend naar adem komt het gewoon goed ;-). Want ook als het spannend is, kan je het gewoon DOEN! Daarna is het eigenlijk alleen maar genieten!

Ik wens je een spannende week!

gerelateerde artikelen