MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Met mijn billen bloot, mijn salesprofiel

In deze blog ga ik zelf met mijn billen bloot…

Vorige week kondigde ik al aan dat ik een prachtige samenwerking ben gestart met Sales Colors (zie hier de blog van vorige week) een partij gespecialiseerd in salesanalyses. Vandaag laat ik zien wat je daar allemaal mee kunt bereiken. En natuurlijk is het dan niet meer dan fair dat ik dan zelf met mijn billen bloot ga! In deze blog vertel ik meer over de toepassingen, zodat jij daar profijt van kan hebben.

Mijn salesprofiel

Met mijn billen bloot


Dit is mijn profiel. Mijn voorkeursgedrag is oranje, de kleur van ondernemen, iemand die in ieder contact een nieuwe kans ziet. Zo iemand deinst zelden terug voor een uitdaging en stroopt de markt af op zoek naar commerciële mogelijkheden. Mijn secundaire gedrag is rood, dat voegt focus en actie aan mijn ondernemend gedrag toe. Zoals je ziet zijn er vier kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen sterke kanten en valkuilen. Door inzicht te hebben in mijn eigen sterke kanten en valkuilen ben ik beter in staat tot zelfsturing.

Een concreet voorbeeld van mijn salesprofiel

Kijkend naar mijn salesprofiel ben ik iemand die overal kansen ziet en heb ik veel energie. Dat is natuurlijk leuk en superhandig als je sales bedrijft en ook nog salestrainingen geeft. Maar eerlijk is eerlijk: het gedrag heeft ook een schaduwkant. In mijn geval kan het betekenen dat ik veel ballen tegelijk in de lucht wil houden, maar dat ik ook verveeld kan raken, als het me niet snel genoeg gaat. Gelukkig kan rood (closer) mij helpen om mijn kansen te verzilveren. Maar daar kan ik nog best wat leren want 19% rood voorkeursgedrag is nog veel te weinig wat mij betreft.

Voor mij is het belangrijk om me te realiseren dat bij sommige acquisitieprocessen mijn tempo wellicht iets hoger ligt dan dat van de ander, een typische valkuil van Oranje, Rode mensen. Geduld is een schone zaak…Door mezelf van tevoren te realiseren dat mijn tempo hoger ligt, bereid ik mij voor op het feit dat zaken langer kunnen duren dan ik zou willen. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar andere opties in mijn schakelpotentieel.

Mijn schakelpotentieel

Schakelpotentieel oftewel wendbaarheid

Met schakelpotentieel oftewel wendbaarheid in dit model, bedoelen we ‘de mate waarin je kunt schakelen met andere gedragskenmerken om zo succesvoller te zijn’. Hoe meer inzicht je hebt, hoe meer gebruik je kunt gebruiken van deze wendbaarheid.

In deze uitgebreide analyse is het mogelijk om alle schakelmogelijkheden te zien en te analyseren.

In dit voorbeeld ben ik een manager. Het is voor mij dan ook mogelijk om alle teamleden te bekijken of zelfs te vergelijken met andere teams. Wat voor gedragskenmerken heeft mijn team en hoe zit dat bij de andere teams.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Mogelijkheden voor klantindeling

Stel je eens voor wat dat kan betekenen voor de indeling van jullie klantverdeling! Want waarom zou je je beperken tot een indeling op keyaccounts en kleinere accounts? Je kan precies zien welke mensen bij welke klanten passen!

Mogelijkheden voor het aantrekken van bepaalde type verkopers

En bedenk eens hoe fijn het is om exact te weten wat je voor type verkoper je zou willen toevoegen aan jouw team? Je laat je sollicitanten voor salesfuncties een assessment doen en je weet direct wie er wel of niet past binnen het huidige team!

Mogelijkheden voor salestrainingen

Het is zelfs mogelijk om te bepalen wat voor salesorganisatie je wilt/moet zijn om jouw doelen te halen. En daar vervolgens jouw team op te bouwen. Of jouw team te trainen op de specifieke onderdelen die uit het assessment naar voren komen. Hierdoor kan je veel gerichter trainen.

Samen met Sales Colors bekijk ik nu hoe we verkopers zonder team ook een aanbod kunnen doen. Mocht je geïnteresseerd zijn laat het me dan weten, want dan zet ik je op een speciale lijst waardoor je geïnformeerd wordt zodra ik hierover meer kan vertellen.

Ik wens je een succesvolle week!

gerelateerde artikelen