MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Nieuwsgierig zijn kun je niet leren

Gelul door een rietje!

Zo die zit!

Nieuwsgierig zijn kun je niet leren

Ik hoor wel eens: Nieuwsgierig zijn kun je niet leren. Ik denk dat het klopt. Nieuwsgierig zijn hoef je ook helemaal niet te leren. Het zit in je blauwdruk, als mens.

Denk maar eens aan kinderen van een jaar of vier. “Wat doe je?”. “Waarom doe je dat?”. “Waarom, waarom, waarom?”.

De mens wordt nieuwsgierig geboren. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat nieuwsgierigheid één van de grootste leermotivaties is. Nieuwsgierig naar hoe iets werkt, wat iets is, of naar andere mensen. Het is aangeboren.

Ik weet nog goed dat onze tweeling een jaar of drie was. Ze konden heerlijk staren naar mensen. Het liefst nog met hun mond open. Deze foto is gemaakt op vakantie in Frankrijk. Onze kinderen zijn drie en vijf jaar.

Ademloos staren ze naar de rivier!

Zonder te knipperen.

Om alles op te zuigen wat ze zien.

Nieuwsgierigheid kun je niet leren: Gelul door een rietje. Zo! Daar is ie nog een keer. Nieuwsgierigheid is niet iets wat je moet leren. Je hoeft alleen maar naar deze foto te kijken om te zien dat het waar is. Kijk die oogjes dan! Prachtig toch?

Nieuwsgierig ben je van nature
De nieuwsgierigheid straalt ervan af!

Goed nieuws dus!

Goed nieuws dus! Je hoeft nieuwsgierigheid niet te leren. Het zit in je dna. Maar soms is het nodig om het even opnieuw te ontdekken. Want tijdens de opvoeding (en waarschijnlijk ook die van jou), wordt ons van alles en nog wat geleerd over ‘wat hoort en wat niet hoort’. Staren naar mensen, is niet de bedoeling. Zeker niet met je mond open. Dat weet iedereen. Het is zelfs een beetje awkward…Toch doen we dat van nature.

Gisteren was ik uitgenodigd door een klant om een dag op hun eiland te komen. We gingen er met een boot naar toe. Op de boot was een meisje van 5 jaar. Ze ging naast me zitten en staarde me aan. “Wat heb jij voor zilveren dingetjes bij je oog?”, vroeg ze. Ik vertelde dat het een piercing was. Daar had ze nog nooit van gehoord. Toen ik vroeg wat ze ervan vond gaf ze aan dat ze het maar niks vond. Hahahaha heerlijk toch?

Ze zag iets, was benieuwd en stelde een open vraag. Dat had ze niet geleerd. Dat kon ze gewoon. Ze dacht er niet over na.

Als je er niet over nadenkt ben je gewoon nieuwsgierig

Als je er niet over nadenkt ben je gewoon nieuwsgierig. Ik zie dat dagelijks bij de verkopers die ik train. Als je niet bezig bent met flauwekul als

“Hoe kom ik over?”.
“Hebben ze wel budget?”.
“Als ze maar niet denken dat…”.
“Als ik maar de goede vragen stel…”

….dan ben gewoon vanzelf nieuwsgierig. Want zo ben je geboren.

Ik ben benieuwd

Ik ben benieuwd is mijn persoonlijke motto. In plaats van allerlei aannames te doen, of allerlei belemmerende overtuigingen de ruimte te geven. Heb ik in een gesprek alleen ruimte voor: Ik ben benieuwd!

Ik ben benieuwd naar mijn contactpersoon
Ik ben benieuwd naar zijn/haar bedrijf
Ik ben benieuwd hoe hij/zij ernaar kijkt
Ik ben benieuwd hoe ik zou kunnen helpen
etc.

Mocht je benieuwd zijn naar hoe jíj weer nieuwsgierig kan worden? Check de training die 6 oktober begint. Daar help je ik die oorspronkelijke nieuwsgierigheid weer terug te vinden!

Ik ben benieuwd naar hoe jouw week gaat! Laat je het weten?

gerelateerde artikelen