MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Hoe pak je dat netwerken nu eigenlijk aan? 7 tips.

Netwerken, hoe doe je dat eigenlijk?

“Hoe pak je dat netwerken nu eigenlijk aan?”, wilde mijn klant weten. Sinds ongeveer een jaar volgt Andries bij mij een individueel traject. Hij is afgelopen jaar partner geworden bij het bedrijf waar hij werkt. En één van zijn taken is ‘Netwerken’.

Hoe pak je dat netwerken nu eigenlijk aan?

Hij is niet de eerste die mij vraagt hoe je dat netwerken nu eigenlijk aanpakt. Veel mensen vinden het spannend, of zelfs gewoon stom. Toch is netwerken heel belangrijk. Om de markt te kennen, om vragen op te halen, om anderen te helpen etc.

Met deze tips wordt het niet alleen een stuk makkelijker, maar zeker een stuk leuker!

Hoe pak je dat netwerken nu eigenlijk aan?

Tip 1. Waar ga je heen?

Bedenk goed waar je naar toe gaat. Ga niet overal klakkeloos naar toe. Niet alle netwerken zijn geschikt voor jou namelijk. De eerste vraag die jij jezelf zou moeten stellen is: Waar komen mijn klanten en potentiële klanten samen? Pas als je die vraag hebt beantwoord kan je door naar stap 2.

Tip 2. Welke netwerken passen bij mij?

Er zijn heel veel verschillende soorten netwerken. Sommige zijn gebaseerd op een specifiek vakgebied. Anderen zijn breder ingezet. Er zijn netwerken die heel ‘los’ zijn georganiseerd, waarbij je gezellig kunt borrelen en praten. Andere beginnen ’s morgens om 7 uur (BNI) en vereisen ‘huiswerk’. Er bestaan ook business netwerken rondom charitatieve instellingen. Zo was ik ooit bij een bijeenkomst van Unicef. Maar ook het Rijksmuseum heeft een zakelijke netwerkkring. In de tijd dat ik bij een mediabureau werkte, was De Media Werkgroep een belangrijk netwerk voor mij.

Voor mij is de sfeer heel belangrijk. Ik houd van gezelligheid, maar ook van effectiviteit. Voor mij zijn Open Coffee’s niet zo interessant. Ik vind ze te vrijblijvend. BNI is wat mij betreft te vroeg en te Amerikaans. Dat ligt overigens ook aan het ‘Chapter’. Zoals ze de verschillende regio’s noemen. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor jou te gelden.

Tip 3. Ga naar plekken waar je je thuis voelt.

Als jij je ergens niet thuis voelt, of het gevoel hebt dat het publiek jou niet aanspreekt, ga dan niet meer. Voor mij is het belangrijk om ontspannen te kunnen lachen. Als alles van A tot Z is geregisseerd, vind ik dat niet prettig.

Tip 4. Ga niet verkopen

Hé? Wat zeg ik nou? Ja, ga niet verkopen op de netwerkbijeenkomst. Als je dat doet, gaan mensen jou op den duur mijden. “Oh, daar heb je hem weer, met zijn verkooppraatje!”. Je kent vast wel van die types…Als ze aankomen lopen, ben je plotseling heel erg geïnteresseerd in de vloerbedekking, of je nagels…

Denk hier maar eens over na:

Als je wil verkopen op een netwerkbijeenkomst waar 50 mensen aanwezig zijn, heb je maximaal 50x kans dat iemand nodig heeft wat jij aanbiedt. Als je aangeeft waarnaar jij op zoek bent, kunnen 50 mensen hun netwerk inzetten om te helpen. De meeste mensen hebben tegenwoordig al snel een netwerk van 1000 mensen of meer. Dat betekent dat je jouw kansen aanmerkelijk vergroot. Van 50 naar 50.000 mensen!

Tip 5. Formuleer waar je naar op zoek bent.

Het vergt misschien een beetje voorbereiding, maar het is heel handig om vooraf te bedenken wat je zou willen halen op een bijeenkomst. Zoek je bijvoorbeeld bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw algemene dienst, of kan je hem specifieker maken? Stel dat ik binnenkort een offerte training zou aanbieden. Dan zou ik kunnen zeggen: “Ik ben op zoek naar bedrijven die meer resultaat uit hun verkoopinspanningen willen halen”. Maar ik kan ook zeggen: “Ik zoek bedrijven die wel veel offertes maken, maar waarvan er te weinig doorgaan”. Dat is al veel concreter.

De volgende vraag is: Wie, in jouw netwerk, zou hierin geïnteresseerd kunnen zijn?”.

Tip 6. Ga alleen

De verleiding is groot om met collega’s naar dezelfde bijeenkomsten te gaan. Het nadeel is, dat het lastig is om elkaar ‘alleen’ te laten. Terwijl je juist makkelijker contact met anderen maakt, als je alleen komt. Ga je toch met collega’s? Spreek dan af dat je ieder je eigen weg gaat.

Tip 7. Kom niet alleen halen

Je kent ze vast wel: Voor een dubbeltje op de eerste rij. Ze willen overal hulp bij, maar geven geen sjoege als er hulp gevraagd wordt. Vraag expliciet: “Waar ben jij naar op zoek?”. Of “Hoe zou ik je kunnen helpen?”. Geef aan wat jij kan aanbieden. Iedereen kan zijn netwerk aanbieden.

Zo wordt het leuk

Als je niet verkoopt, ontspannen jezelf kunt zijn, nieuwsgierig bent, anderen kunt helpen met jouw netwerk én tussen gelijkgestemden staat of zit, wordt het wel leuk!

Laat je me weten hoe het gaat?

Ik wens je een ontspannen week met leuke netwerkbijeenkomsten!

gerelateerde artikelen