MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Fouten maken moet! Het liefst veel!

Fouten maken moet! Het liefst veel!

Fouten maken moet! Het liefst veel!
Zoals je inmiddels waarschijnlijk al weet, ben ik de trotse moeder van een voetbaldochter. Ze kan fántastisch voetballen. Ze was twee jaar geleden al goed, maar sinds ze in Generation One (haar team) speelt is nog véél en véél beter geworden.

Fouten maken moet! Het liefst veel!

Natuurlijk heeft ze talent en dat is gewoon mooi meegenomen, maar dat is niet de reden dat ze het zo ver geschopt heeft (ze zit in de KNVB-selectie en hoort bij de zestig beste meiden van haar leeftijd, in Nederland. Daarnaast spelen de meiden hoofdklasse in een jongenscompetitie). Dit niveau heeft alles te maken met de trainers van Generation One. Emrah en Atif Bouyahi, twee toffe broers.

Wat wij kunnen leren van hen om zelf ook succesvoller te worden

Wat wij kunnen leren van hen om zelf ook succesvoller te worden is het volgende: De meiden in Generation One worden gestimuleerd om fouten te maken. Nee, er wordt dus nooit iemand boos als er een fout wordt gemaakt. Er wordt gelachen en er wordt direct gevraagd: waarom ging dat mis? Wat zou je de volgende keer doen? Geen druk, alleen inzicht.

Fouten maken moet! Het liefst veel!

Fouten maken moet! Het liefst veel! Dit geven de trainers regelmatig aan. Sterker nog…ik herinner me een oefening waarbij ze moesten overschieten. De opdracht van de trainers werd steeds iets moeilijker tot het moment waarop het absoluut fout zou gaan. De meiden moesten op dat moment heel hard roepen: FASCINEREND!

Want wat is het fascinerend als je een fout maakt en bedenkt wat je daarvan kan leren.

Dit is niet het enige voorbeeld, ook na een wedstrijd wordt nooit gesproken over winst over verlies. Het gaat om 2 doelen: jouw individuele doel en het teamdoel. Heb je dat gehaald of niet? Ja? Dan was het een topwedstrijd.

Zo heb ik de trainers uitgebreid complimenten horen maken toen de meiden met 8-0 van de mat werden geveegd. Want ze hadden lekker geoefend, geëxperimenteerd en veel fouten gemaakt. “Wat hebben jullie veel geleerd vandaag!”, was de reactie van de trainers.

De moraal van dit verhaal

De moraal van dit verhaal is dat als je jezelf toestaat fouten te maken, je een veel steilere leercurve hebt. Je leert dus veel sneller als je fouten durft te maken, dan als je ze probeert te voorkomen.

Een business coach die ik ooit had, gaf aan: “maak zoveel mogelijk fouten en het liefst zo snel mogelijk!”. Dan leer je het snelst.

Een andere business coach van mij riep: Perfect is mediocre! Oftewel perfectie is middelmatig. Als je alles perfect wilt doen, denk je dat je alles moet weten vóór je begint. Je kent ze vast wel, die mensen die altijd nog iets moeten doen, leren, kunnen vóór ze voor het echie gaan. Misschien ben jij er ook wel zo een…?

Perfectie is zonde van je tijd

Perfectie is zonde van je tijd dus. Want je leert het snelst door het te doen en fouten te maken. Gewoon doen en daarna evalueren. Zonder oordeel, gewoon bijsturen. Ook in je verkoopgesprekken dus.

Tight ass

Zelf ben ik van origine een behoorlijke tight ass. Om een voorbeeld te geven: toen ik net bevallen was van onze tweeling (en een zoon van twee had) vond ik het nog steeds normaal om op tijd te komen op een afspraak, ook al was het een afspraak met mijn moeder. Je kan je misschien voorstellen dat deze doelstelling mij niet zo relaxed maakte…;-)

Als ondernemer wilde ik ook altijd alles tot in de puntjes geregeld hebben. En soms liepen de dingen anders. Je komt in een ongelooflijke kramp als je het helemaal goed wilt doen.

Mijn tweeling was precies wat ik nodig had om te stoppen een tight ass te zijn en wat meer te genieten van mijn eigen leerproces.

2 belangrijke lessen die mij veel succesvoller maken

Inmiddels heb ik 2 belangrijke lessen geleerd die mij veel succesvoller maken:

  1. Het hoeft niet perfect
  2. Fouten maken moet

Inmiddels zie ik het leren als één grote speeltuin waarin ik aan het oefenen ben. Heerlijk! Vaak merk ik zelfs dat ik door de fouten die ik maak een nóg betere training weet te ontwikkelen. Zo hebben al mijn klanten profijt van de fouten die ik eerder maakte. Graag gedaan!

Online training Succesvol Verkopen zonder te Verkopen

Deze mindset is onontbeerlijk als je succesvol verkoper wilt zijn. Want je wilt ontspannen oefenen met dingen die je aan het leren bent, toch? In de online training Succesvol Verkopen zonder te Verkopen is mindset een belangrijk onderdeel.

Deze training zal binnenkort een pilot hebben voor klanten van Omzetcoach, waar ik omzetcoach ben. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten? Laat het me weten, of bel me. Of klik op deze link voor meer informatie.

Ik wens je veel fouten deze week!

gerelateerde artikelen

Reacties