Voorbereiden van verkoopgesprekken, wel of niet doen?

“Nee, het voorbereiden van mijn verkoopgesprekken daar doe ik niet aan, want dan kan ik niet meer open staan in het gesprek zelf…!”

Dit hoor ik regelmatig terug van verkopers als we het hebben over de voorbereiding van verkoopgesprekken.

En ik begrijp waar het vandaan komt. Want het is lastig om een gesprek goed voor te bereiden en vervolgens je voorbereiding weer wat los te laten in het gesprek zelf, zodat je kan meebewegen met het gesprek.

Voorbereiding verkoopgesprekken, wel of niet doen?

Bereid je wel of niet je verkoopgesprekken voor?

Jouw verkoopgesprekken wél voorbereiden

Voor de duidelijkheid: Ik ben van mening dat je jouw verkoopgesprek wél tot in de puntjes moet voorbereiden. Simpel gezegd omdat:

  • Een goed begin is het halve werk
  • Zonder doel is elke richting goed
  • Bezint eer ge begint

En noem ze maar op. Je salarisonderhandelingen bereid je ook voor, toch? Nee? Zou ik wel doen hoor 😉.

De kunst van het voorbereiden van verkoopgesprekken

De kunst van het voorbereiden is, dat je weet waar je heen wilt. Als je weet waar je heen wilt, maar de route is niet in beton gegoten, dan kan je onderweg nog wat meanderen (goh, het lijkt wel een gedicht, al zeg ik het zelf!). Je kan meebewegen met jouw klant, je kan ruimte laten voor onverwachte zaken of inspelen op de actuele situatie. Maar door jouw voorbereiding kom je steeds weer op jouw pad terug. Dat is dus iets anders dan star vasthouden aan jouw voorbereiding.

Maar ze hebben gelijk

Maar ze hebben gelijk, die verkopers die open het gesprek in willen gaan. Want dat is ongelooflijk belangrijk. In een gesprek moet je in staat zijn je écht te verplaatsen in een klant. Dus hoe bereid je een gesprek goed voor, zonder dat de voorbereiding je in de weg staat tijdens het gesprek.

Online training Succesvol Verkopen zonder te Verkopen

Bij Omzetcoach, waar ik ook één van de omzetcoaches ben, zijn we op dit moment een prachtige online training aan het ontwikkelen: Succesvol Verkopen zonder te verkopen.

En één van de onderdelen die we daarin mee nemen is natuurlijk: Hoe bereid je verkoopgesprekken voor?

Eigen tempo

In deze online training kan je lekker je eigen tempo aanhouden en heb je daarnaast één keer per week een call met een Omzetcoach en andere deelnemers. Dat hoeft niet, maar dat kan. In deze call kan je alle vragen stellen waar jij op dat moment mee rondloopt. Het leuke is dat je dus ook vragen van anderen hoort, inclusief het antwoord.

Een succesvolle verkoper worden

De training betreft alle onderwerpen waarvan wij weten dat ze je helpen om een succesvolle verkoper te worden. Daarnaast is er veel aandacht voor implementatie. Want dat is essentieel. Je kunt wel allerlei theorieën lezen en leren, maar als je ze niet toepast hebt je er niets aan.

Laat het me weten als je op de hoogte gehouden wilt worden van deze training. Dan zal ik je als eerste mailen, zodra de training klaar is.

Ik wens je veel succes met voorbereiden deze week 😉

 

Laat een reactie achter