MindDirection telefoonnummer
06 13 29 42 22
MindDirection e-mailadres
mariejose@minddirection.nl

Waarom juist dit compliment mij zo raakte…

vader en dochter

Dol ben ik op complimenten. Ik word er zooo blij van. Toch zijn er complimenten die mij meer doen dan andere. Ik vertel je graag waarom juist dít compliment mij zo raakte. En dat heeft te maken met mijn achtergrond, mijn jeugd. Oh gatver, wordt dit zo’n verhaal? Ja, dat wordt het.

Thema

Iedereen heeft in zijn leven een thema. Iets waar je je hele leven mee worstelt. En waar je hopelijk stappen (vooruit) in zet, gedurende je leven. Mijn thema heeft te maken met waardevol kunnen zijn.

Vanaf kinds af aan heb ik mij namelijk altijd erg waardeloos gevoeld. Ik was nooit goed genoeg, het moest altijd beter, meer, leuker etc. Een heleboel gebeurtenissen uit mijn jeugd hebben daarin een rol gespeeld. Ik zal daar nu niet over uitweiden.

De kracht van taal

Toen ik rond mijn 33ste in aanraking kwam met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), kreeg ik ineens zicht op deze vreemde ideeën en gedachten over mijn waardeloosheid. En ik ontdekte de kracht van taal, van woorden. Ik ontdekte dat de manier waarop je dingen zegt of vraagt, een enorme impact kunnen hebben op de ontvanger.

Ik raakte echt in de ban van woorden en hun impact. Hoe je taal kunt inzetten om waardevol te zijn, dat wilde ik leren! En ik kan je vertellen. Dat lukte! Door andere woorden te gebruiken en andere zinnen, verandert de betekenis van wat je zegt. Het resultaat daarvan is dat je veel meer impact kunt hebben.

Hoe taal jou kan grijpen

Hoe taal jou kan grijpen, zit voor mij bijvoorbeeld in de film The Last Emperor. De jonge keizer vroeg zich af waarom het belangrijk was om Engels te leren. Waarop de Engelse mentor van de keizer zei:

”If you cannot say what you mean, you will never mean what you say…”.

Misschien is dat de reden waarom ik zoveel moeite doe om vloeiend Engels te spreken?

De betekenis verandert, maar ook je gevoel

Door andere woorden of zinnen te gebruiken verandert niet alleen de betekenis van wat je zegt, maar ook je gevoel. Voor de ontvanger én de zender. Naar aanleiding van de NLP-kennis over taal heb ik mijn salestrainingen ontwikkeld.

Veel oefenen thuis

Een aantal jaar geleden gaf ik salestraining aan een grote commerciële verspreider. In één van de deelnemersgroepen zat een man van een jaar of 40. Hij was een beetje introvert. Wat stiller van zichzelf. In deze training werd veel geoefend met vragen stellen. Open vragen stellen natuurlijk. Oprecht nieuwsgierig zijn. Het antwoord écht willen weten. Na een aantal trainingsdagen hadden we een paar weken ‘pauze’. Ik ‘stuurde’ ze naar huis met de opdracht veel te oefenen met deze manier van vragen stellen, zodat ze de volgende bijeenkomst bewust bekwaam zouden zijn.

vader en dochter

Ik schoot vol

Op de terugkomdag, liep de zaal langzaam vol en iedereen was nog een beetje aan het kletsen.

Deze introverte man schuifelde naar mij toe. Hij keek mij aan met tranen in zijn ogen en zei: “Ik wil je bedanken voor je training. Zoals je vroeg heb ik veel thuis geoefend met de stof en inmiddels heb ik weer écht contact met mijn puberdochter. Dankjewel!”. Ik merkte dat ik ook volschoot en pakte alleen zijn hand en knikte.

Als ik aan dit moment terugdenk voel ik weer diezelfde geraaktheid. Wow, ik heb dus iemand geholpen met vraagtechnieken, waardoor het contact herstelde tussen hem en zijn puberdochter. Hierdoor voelde ik me zo waardevol!

De kracht van taal wordt enorm onderschat. Er is zoveel méér te leren, dan ‘vertellen wat je in de etalage hebt staan’. Door je hierin te verdiepen vergroot je jouw impact. Ik heb het mooiste vak van de wereld.

Ik wens je een waardevolle week!

gerelateerde artikelen

Reacties