Salesvragen die hét verschil maken

Deze blog over salesvragen gaat op dinsdag 11 september om 7.00 uur live, met de bijbehorende werkende link om de 37 vragen in bezit te krijgen!

“Maar welke salesvragen moet ik dan stellen voor een succesvol salesgesprek?” Ik hoor deze vraag vaak in mijn salestrainingen of -coaching. Want dat er vragen gesteld moeten worden is duidelijk voor de meesten. Maar wat zijn dan de allerbelangrijkste salesvragen? Om je te helpen heb ik de meest effectieve salesvragen in een salesgesprek voor je op een rij gezet.

Maar voor ik zover ben, wil ik eerst iets uitleggen over het belang van het categoriseren van je salesvragen. In een verkoopgesprek zit een logische volgorde. Je begint niet met de vraag: “Wat is jullie budget?”. Ook al zie ik dat heeeel soms toch! Niet doen, hoor! Ook de vraag: “Wat doe jij precies binnen dit bedrijf?” is ongelooflijk belangrijk, maar zeker niet de eerste vraag.

Trechteren

De techniek om goed te kunnen categoriseren wordt ook wel Trechteren genoemd. Trechteren helpt je om een logische volgorde van vragen aan te houden in je salesgesprek. Het zorgt ervoor dat je niets vergeet, maar ook dat jouw klant het gesprek als natuurlijk ervaart.

 

Trechteren is een techniek die heel belangrijk is in verkoop.
Het categoriseren van vragen maakt je salesgesprek veel effectiever!

Categorieën

De categorieën van salesvragen die je in een gesprek kan aanhouden, zien er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • Algemene vragen over bedrijf en jouw contactpersoon
 • Vragen over producten/diensten en doelgroepen
 • Huidig probleem
 • Toekomstige oplossing
 • Relatie jouw klant en jij
 • Afronden

Als je deze volgorde aanhoudt wordt het niet alleen een stuk makkelijker om vragen voor te bereiden, maar maak je het jezelf ook makkelijk om te onthouden wat je allemaal wilt weten van jouw klant.

De 37 belangrijkste salesvragen

Nu helpen deze categorieën je natuurlijk een heel eind op weg, maar stel je voor dat ik jou de 37 belangrijkste vragen gewoon geef? Gratis!

37 vragen om direct te gebruiken in je eigen verkoopgesprek. Gebaseerd op de categorieën hierboven heb ik de 37 belangrijkste vragen voor jou al bedacht! Deze vragen komen voort uit de 20 jaar ervaring die ik heb in sales.

Nu denk je misschien: 37 vragen voor een succesvol salesgesprek? 37? Mijn god, dat duurt toch veel te lang? Daar heeft een klant toch geen tijd voor? Daarbij, het antwoord op deze vragen weet IK nog niet, maar MIJN KLANT natuurlijk wel. Hij leert dus niets nieuws. Dat is helemaal waar! Daar zit dus ook precies de kunst van goede salesvragen stellen!

De belangrijkste les in salesvragen stellen

Om goede en effectieve salesvragen te kunnen stellen is het volgende dus essentieel:

Stel regelmatig vragen waar de klant het antwoord zelf ook (nog) niet op weet.

Dan leert hij er zelf ook iets van. Zelf pas ik deze techniek al jaren toe. Een van de mooiste complimenten die ik hoorde na zo’n salesgesprek was: “Wow, ik het gevoel dat ik gewoon een coaching van je heb ontvangen! Ik heb zoveel geleerd!”. Deze reactie kwam van een klant die ik deze 37 vragen gesteld heb. Ongelooflijk toch? Hoe cool is dat?

De 37 belangrijkste vragen in een salesgesprek
Met deze 37 vragen wordt jouw salesgesprek direct een succes.

Ik kan je vertellen dat dat zo’n lekker gevoel geeft, als je in een eerste salesgesprek al waarde kunt geven. Hoe zou dat voor jou zijn? Dat kan gewoon!

Wil jij alle 37 vragen ontvangen, zodat je ook waarde kunt geven in het eerste salesgesprek én er nog belangrijke informatie mee ophaalt ook, klik dan op deze link. Je ontvangt de 37 vragen allemaal, binnen een paar minuten! En je mag ze allemaal direct gebruiken voor eigen gewin!

Plezier, maar vooral succes met jouw 37 salesvragen deze week!

 

gerelateerde artikelen

Reacties

 1. Dag Claudia, wat leuk dat je benieuwd bent naar de 37 sales vragen. Het klopt inderdaad dat je er niet meer op kunt klikken. Het was een speciaal aanbod dat ik alleen die week heb weggegeven. Het document is nu niet meer beschikbaar. Op dit moment heb ik wel een ander aanbod voor een artikel met een aantal belangrijke verkoopvragen.
  Als je wilt kun je het hier downloaden. https://minddirection.nl/verkopen-zonder-verkopen/

  Mocht je meer hulp nodig hebben, dan kun je mij altijd bellen 0613294222 of mailen mariejose@minddirection.nl.

  Een fijne dag gewenst!

  Hartelijke groeten, Marie-José